Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟ....


Θα μπορούσα να αρχίσω με τα τετριμμένα. Ενας χρόνος χωρίς την Αμαλία κ.λ.π…
Δεν ξέρω τι μας ενόχλησε περισσότερο. Το ότι ένας τόσο νέος άνθρωπος χάθηκε, το ότι επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά το πόσο σάπιο είναι το σύστημα – το οποίο λοιδορούμε μεν, αλλά κατά τα λοιπά στηρίζουμε στην καθημερινότητά μας, ή γιατί μια κοπέλα που υπέφερε, είχε το θάρρος και το θράσος να μας ξυπνήσει έστω και για λίγο από τον ευτυχισμένο μας λήθαργο..

Λοιπόν πάμε ένα - ένα τα βήματα.

1ον: Για όσους δεν γνωρίζουν υπάρχει ιστοσελίδα «αίτηση για την υγεία» (http://www.gopetition.com/online/12922.html), στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβίνου. Υπογράφουν σε αυτήν άνθρωποι από όλο τον κόσμο – αν και δυστυχώς έως χθες, οι υπογραφές δεν είχαν ξεπεράσει τις 900, όταν στην Ελλάδα μόνον, τα blog – ενεργά και μη- υπολογίζονται σε 28.000 και κάτι ψιλά.

2ον: Η σημερινή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ. Ημέρα της Αμαλίας είναι κάθε 24ωρο που περνάει και κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Κάθε ημέρα που δεν ξεχνάμε, που αγωνιζόμαστε, που παλεύουμε, που δεν τα παρατάμε.
Ας καταλάβουμε επιτέλους, πως όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού μας, πρέπει να τρέξουμε πρώτα για να τον βοηθήσουμε και μετά για να σώσουμε και το δικό μας. Οσο για εκείνους που περιμένουν από τον… γείτονα να «σβήσει τη φωτιά», πάντα θα υπάρχει μια ευρύχωρη γυάλα να κλειστούν μέσα, αγνοώντας την πραγματικότητα.

3ον: Η Αμαλία κατήγγειλε από το blog της επώνυμα τουλάχιστον δέκα από τους δεκάδες γιατρούς που επισκέφθηκε στη διάρκεια της περιπέτειάς της. Η μη διάγνωση του προβλήματος που τελικά της στοίχισε τη ζωή, δεν ήταν προφανώς αρκετά σοβαρός λόγος για να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το λάθος τους.

4ον: Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ενώ το υπουργείο Απασχόλησης άρχισε… την εξέταση των στοιχείων με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών! Το υπουργείο Υγείας τέλος, απάντησε ότι εξετάζει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας και «αν προκύψουν ειδικότερα και συγκεκριμένα θέματα για εξέταση θα συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό και θα ελεγχθούν»…

5ον: Ουδέποτε έγινε επίσημη καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο. Πλέον δε, είναι αργά, καθώς τα ιατρικά λάθη παραγράφονται εντός διετίας.

6ον: Η πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία ανατέθηκε στον 26ο Πταισματοδίκη Αθηνών, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, παραμένει ένα χρόνο μετά άγνωστη…

Θα ήταν πολύ εύκολο να κάνω άλλο ένα «δικτυακό μνημόσυνο» για την Αμαλία. Μνημόσυνο θα είναι όμως για την ψυχή όσων λείπουν, η στιγμή – αν έρθει ποτέ- που όσοι τσέπωσαν το φακελάκι, έκλεψαν, αδιαφόρησαν και ό,τι άλλο– σε οποιαδήποτε έκφραση της καθημερινότητάς μας, κληθούν να απολογηθούν και αν κριθούν υπόλογοι, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Η λύση δεν είναι να θυμόμαστε την Αμαλία κάθε 1η του Ιούνη, γιατί αύριο μπορεί κάποιο άλλο όνομα να μας οδηγήσει σε μια διαφορετική ημερομηνία μνήμης. Δεν είναι για την Αμαλία, για την κάθε Αμαλία. Μας αφορά όλους.

Άσχετο Υ.Γ.: Αλήθεια, πόσα πράγματα -και πόσο πολύ- μπορούν να αλλάξουν μέσα σε ένα χρόνο; 1η Ιουνίου 2007- 1η Ιουνίου 2008. Ποιος να μου το έλεγε…

Καλό μας μήνα, καλό καλοκαίρι να έχουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

HIGH FIDELITY

HIGH FIDELITY