Ενα λάθος – υποκινούμενο πολλές φορές από την πολιτεία και αναπαραγόμενο από το ΜΜΕ, είναι η εξίσωση των ταραξιών με τους αναρχικούς.
Αρκετά χρόνια, οι «αναρχικοί» ήταν εκείνοι που – κατά το κράτος και τα Media- προκαλούσαν επεισόδια, ταραχές, τραυματισμούς, καταστροφές κ.ο.κ. Το τελευταίο διάστημα πάλι, οι «αναρχικοί» έγιναν στο λεξιλόγιο της κοινωνίας «αντιεξουσιαστές»(που ουσιαστικά σημαίνει το ίδιο), «γνωστοί άγνωστοι», «κουκουλοφόροι» και διάφορα άλλα..
Η τελευταία πράξη λοιπόν, αυτών των... αναρχικών «παλιόπαιδων», ήταν τελείως διαφορετική και εντελώς απρόβλεπτη. Τι έκαναν; Μπήκαν σε ένα σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια, και αφού άδειασαν τα ράφια από τρόφιμα, χυμούς και ποτά, βγήκαν και τα μοίρασαν στον κόσμο.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι σε μία εποχή που ο παππούς κρύβεται από το εγγόνι του γιατί με τη σύνταξη που του δίνει το κράτος τα βγάζει ίσα – ίσα πέρα (αν γίνεται κι αυτό) και δεν του περισσεύουν για να αγοράσει ένα παιχνιδάκι από το περίπτερο – που κάποτε είχε 50 δραχμές και τώρα δεν σου φτάνουν τρία ευρώ, ή ένα παγωτό βρε αδελφέ, αυτοί οι «αλητήριοι», έδωσαν ένα μήνυμα. Ολα τα πράγματα, δεν είναι όπως φαίνονται.
Αντε να τους συλλάβεις και να τους κατηγορήσεις. Για τι; Επειδή άρπαξαν (προσέξτε, όχι έκλεψαν) και μοίρασαν τα "λάφυρά" τους στο μισθοσυντήρητο και χαμηλοσυνταξιούχο; Ποιο δικαστήριο θα τους καταδίκαζε; Οχι με το γράμμα, αλλά με το πνεύμα του νόμου. Γιατί έχει και τέτοιο ο άτιμος. Πνεύμα...
Εκεί που μοίρασαν τα τρόφιμα, έλεγαν στον κόσμο αυτά τα «αποβράσματα» της κοινωνίας: «Πάρτε είναι τσάμπα». Ελάχιστοι αρνήθηκαν. Οι υπόλοιποι τα πήραν, ενδεχομένως τα έκρυψαν όπως κάποτε έκαναν στην κατοχή με μια χούφτα σταφίδες, λίγο λάδι, και τον «ρεβυθοκαφέ» και θα περάσουν δυο – τρεις ημέρες χωρίς να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Τι σημαίνει αυτό; Πως αύριο θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους; Ο καθένας ας απαντήσει όπως νομίζει.
Πριν βιαστείτε να δώσετε χαρακτηρισμούς, διαβάστε κι αυτό. Η πρώτη αναφορά της λέξεως αναρχία υπάρχει στο έργο Επτά επί Θήβαις (467 π.Χ.) του Αισχύλου. Εκεί η Αντιγόνη ανοιχτά αρνείται να αποδεχτεί το διάταγμα των κρατούντων να αφήσει άθαφτο το πτώμα του αδερφού της Πολυνείκη, ως τιμωρία για την συμμετοχή του στην επίθεση κατά των Θηβών, λέγοντας: "Ακόμα και αν κανείς άλλος δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει στην ταφή, εγώ μόνη μου θα τον έθαβα και θα έπαιρνα το ρίσκο που θα σημαίνει η ταφή του αδερφού μου. Ούτε ντρέπομαι να δράσω ενάντια αψηφώντας τη βούληση των κρατούντων (έχουσα άπιστων την αναρχίαν πόλει)."
7 σχόλια:
Kαι εγώ για την Αντιγόνη θα έλεγα :) Έχει ενδιαφέρον να βρεις και μερικά έντυπα "αντιεξουσιαστών" τις λεγόμενες "σαϊτες".
Καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλό μήνα, καλό καλοκαίρι (τι μέρα και αυτή σήμερα;) :)
Ετσι είναι οι λυκάνθρωποι... Ξαγρυπνούν και γράφουν νωρίς, όταν οι άλλοι κοιμούνται. Η Αντιγόνη; Φίλη από τα σχολικά μου χρόνια :Ρ
Σαϊτες; Γεμάτη η Ακαδημίας. Και σε μερικά ψαγμένα περίπτερα :-)
Μην με προκαλείς γιατί θα τα γράφω απο το βράδυ και θα πατάω την δημοσίευση πρωί πρωί :) (πολύς κόπος για μένα σιγά μην το κάνω :Ρ)
Επίσης μόλις καταλαβα οτι κάτι παρεξηγήθηκε. Όχι δεν θα έγραφα εγγραφή για την Αντιγόνη, αν έγραφα το θέμα θα έλεγα για την Αντιγόνη σαν πρώτη αναρχική. Το θέμα που με πρόλαβε φίλος αφορούσε τις συμπτώσεις :)... συνενόηση μπουζουκι
ποιος κάνει πλάκα σε ποιον??? τι τραγούδι έβαλες!!!!
Σύμπτωση βρε, σύμπτωση:Ρ. Καλημέρα!
Προφανώς, κανείς από εσάς δεν έχει διαβάσει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, διότι θα παίζατε το "ψάξε-ψάξε δεν θα τον βρείς" τον στίχο. ΑΛΛΑ, εάν ποτέ ανοίξετε τους "καταραμένους" Αρχαίους Έλληνες και την Αντιγόνη, θα διαβάζατε στους στίχους 450-455, θα βλέπατε πως η Αντιγόνη παραβίασε τους νόμους των θνητών για τους νόμους των Θεών! Αλλιώς, θ-ρ-η-σ-κ-ε-ί-α !. Μην πω για τον στίχο 672- Αναρχίας δε μείζον, ουκ έστιν κακόν, αλλαιώς Αναρχίας δε, ουκ έστι μείζον κακόν.
Δημοσίευση σχολίου